212
Voor het Engelstalige magazine Hello Amsterdam, schreef ik een artikel in Local Heroes over Richard van Oostenbruggen van restaurant 212. Lees hier het volledige artikel in het Nederlands.
Restaurant 212
‘The hottest table in town.’
Culinair Amsterdam was in shock toen bekend werd dat twee Michelinsterren chef Richard van Oostenbrugge samen met zijn sous chef Thomas Groot het hoofdstedelijke restaurant Bord’eau zou verlaten om een eigen restaurant te beginnen.
De verbazing was des te groter omdat Richard van Oostenbrugge door velen getipt werd als kanshebber voor een derde Michelinster.
Zwitserland
Van Oostenbrugge vertrok al op jonge leeftijd naar Zwitserland, eigenlijk meer om te snowboarden dan om te koken, maar het pakte geheel anders uit.
In vier jaar tijd werkte van Oostenbrugge zich op tot sous-chef van een gerenommeerd vijfsterren hotel.
Op 32-jarige leeftijd gaf hij zijn dertienjarige buitenlandse avontuur op en keerde terug naar Nederland.
Envy
In Amsterdam ging hij aan de slag bij restaurant Envy op de Prinsengracht.
Restaurant Envy wordt ook wel de talentenfabriek genoemd, omdat verschillende chefs daar hun carrière zijn begonnen.
Hier leerde van Oostenbrugge Thomas Groot kennen.
De 22-jarige Groot leerde de fijne kneepjes van het vak in de keukens van Parijs en Hongkong. Het klikte meteen tussen die twee en ze raakten bevriend.
Richard over Thomas Groot:
‘Zet Thomas in een keuken van een restaurant en je hebt een Michelinster.’
Bord’eau
Het duo werkte inmiddels drie jaar samen bij Envy toen van Oostenbrugge in 2010 werd gevraagd als chef voor het nieuw te openen restaurant Bord’eau in hotel de L’Europe en Thomas Groot volgde zijn vriend.
In 2012 kreeg restaurant Bord’eau onder hun leiding de eerste Michelinster. En een jaar later volgde de tweede ster.
Na tien jaar samen te hebben gewerkt, waarvan zeven jaar bij Bord’eau, besloot het duo een eigen restaurant te beginnen.
Daphne Oudshoorn, de vrouw van Richard en sommelier bij Bord’eau, ging uiteraard ook mee.
212
Op 8 januari 2018 opende het trio hun eigen bijzondere restaurant 212 op de hoek van de Amstel en de Herengracht.
212 Is genoemd naar het huisnummer van het restaurant, maar is ook de postcode van Manhattan (NY) wat een grote inspiratiebron is voor het trio.
Het restaurant onderscheidt zich als ‘no table restaurant’ van andere restaurants in de hoofdstad, omdat het geen tafels heeft maar slechts 24 zitplaatsen aan de open keuken. Je zit dus letterlijk de chefs op de vingers te kijken.
Maar liefst acht chefs bereiden hier de gerechten en ze worden bijgestaan door vier gastheren en/of gastvrouwen.
Er kan à la carte gegeten worden, maar iedereen gaat uiteraard voor de menu’s: 5 gangen voor 105 euro of 8 gangen voor 138 euro.
Een kleine greep uit de gerechten: ‘Hazelnut ‘fusilli’ with local flat oyster’, ‘Langoustine baked in duck-fat’, ‘Small ‘potatoes’ with black truffle’, ‘Crab salad with lemongrass and herbs’, ‘Monkfish glazed with smoked garlic’ and
‘Wagyu (grade 5) roasted over oak’.
Kookstijl
Richard: ‘Onze kookstijl heeft de Franse basis maar met invloeden vanuit de hele wereld. Mijn held, de Franse driesterren chef Pierre Gagnaire, heeft dat heel mooi omschreven: ‘De smaken van gisteren met de technieken van morgen’ en dat is precies 212.’
Coravin (wine preservation system)
Daphne Oudshoorn staat te stralen in haar wijnkelder.
Ze vertelt dat haar kelder op dit moment ongeveer 250 wijnen bevat, veelal Bourgognes maar ook pareltjes van exclusieve huizen uit Zuid Afrika en Duitsland.
Wijnen per glas zijn geen probleem.
In principe is namelijk elke wijn per glas mogelijk door het gebruik van de ‘Coravin’. De prijs van de fles wordt dan door 5 1/2 gedeeld voor de prijs van een glas.
De Coravin is een hoogtechnologisch apparaat met een minuscule holle naald die je door de kruk prikt.
Om oxidatie van de wijn te vermijden gebeurt dit alles door argon gas te injecteren. Dit gas is neutraal en verhindert dat zuurstof de wijn beschadigt.
The Sunday Times Travel editie riep 212 uit als ‘The hottest table in town’.
Design
Voor het interieur nam het trio het prijswinnende architectenbureau Concrete in de hand, o.a. ook verantwoordelijk voor het interieur van Envy.
Het restaurant is in grijstinten uitgevoerd en de ruimte is omhuld met transparante grijze gordijnen. Boven elke zitplaats hangt een lamp om zo de aandacht volledig op de gerechten te vestigen.
Als tegenhanger voor de industriële uitstraling van de keuken zijn de tafels, plafonds en vloeren uitgevoerd in licht eikenhout, deels met een piramide-patroon.
De gasten worden direct vanuit de keuken bediend en het bestek vind je in een lade in je tafel.
Michelin
Gezien de loopbaan en de waardering van Michelin voor de twee chefs zal het ons niet verbazen dat ze dit jaar met hun team en concept de eerste Michelinster binnen zullen halen.
Richard: ‘De ambitie voor een Michelinster is er zeker en het zou mooi zijn als Michelin ons daarvoor beloont’.
Restaurant 212, Amstel 212, 1017 AH Amsterdam
Reserveren: 212.amsterdam
(probably fully booked for dinner so try a lunch reservation)