cool aan de poel
Cool Aan de Poel
Door Ron Vermeulen
Toen Pure Luxe mij vroeg een review te schrijven voor hun magzine over mijn dinerervaring bij het met 2 Michelinsterren bekroonde restaurant Aan de Poel twijfelde ik geen moment.Aan de Poel staat namelijk hoog genoteerd in mijn top vijf van ‘all time favorites’. En telkens als de naam Aan de Poel valt onder mijn collega food writers klinkt het éénduidend: altijd goed, mooie balans in de gerechten, nooit een vol gevoel en toch genoeg gegeten.
Een kleine week voor kerst op een druilerige woensdagavond reden we het volle parkeerterrein op van Aan de Poel. Hier werden we direct verwelkomd door een medewerker van de valet parking service. Hij verzocht ons door te rijden naar de ingang van het restaurant en nam daar de auto van ons over. Bij binnenkomst werden we verwelkomd door mede- eigenaar/sommelier Robbert Veuger, die ons langs de mooie grote ronde bar en de open keuken naar onze tafel begeleidde. Het sfeervolle restaurant was ook deze avond weer tot de nok toe gevuld met een mooie mix van gasten.
Onze tafel had zowel zicht op de keuken als op het terras. Want laten we niet vergeten dat Aan de Poel met een waanzinnig mooi terras aan een prachtig binnenmeer ligt. Dit is een van de weinige twee sterren restaurants waar je buiten kan genieten van een lunch of diner, en door de grote parasols hoef je niet bang te zijn dat je voor een paar regendruppels naar binnen hoeft.
Maar we zijn weer terug bij onze tafel. Inmiddels zijn wij voorzien van een mooi glas Champagne en vraagt de maître of wij de kaart willen zien. Dat is niet nodig, wij gaan graag voor het zes gangen chefs menu (€ 99,00 voor 6 gangen of € 89,00 voor 5 gangen). Even later verschijnt mede-eigenaar/chef Stefan van Sprang aan tafel. Deze vakman straalt net als de overige medewerkers rust en tevredenheid uit met een gemeende glimlach.
Hij somt het menu voor ons op:
Een bonbon van Australische gamba met selderij, yuzu en kreeftenboter.
Langoustine en pulpo met violet bloemkool, romesco en knoflook.
Blackened tongfilet met umami bouillon, kokos, dimsum van tong en shiitake.
Truffel, gepocheerd eitje, Parmezaanse kaas, aardappelmousseline en jus van uiensoep.
Bereidingen van Siementhaler rund van de grill met volkoren crumble en reductie van rode wijn en gerookte boter.
Tasting van bloedsinaasappel, yoghurt structuren en hazelnoot.
Mijn tafelgenote is geen liefhebber van kaas in een gerecht, maar door de verzekering van Stefan dat de Parmezaan absoluut niet de overhand heeft in het gerecht is zij om. We kunnen voor een wijnarrangement gaan, maar Robbert wil het vandaag eens even anders doen: ‘Zeg maar dat ik lui ben’ grapt hij. Hij stelt voor drie flessen te openen. Een wat lichtere witte wijn, vervolgens een wat zwaardere witte en tot slot een mooie rode wijn. Hij krijgt carte blanche. Na de amuses verschijnt de eerste fles op tafel: een Sauvignon Blanc. Dat is schrikken. Mijn tafelgenote en ik zijn namelijk absoluut geen fan van Sauvignon Blanc. Dat was hij zelf ook niet, maar hij verzekerde ons dat dit een totaal ander verhaal was. Eenmaal in het glas roken we niet die bekende maagzuuropwekkende geuren die voor mij zo typerend voor Sauvignon Blanc zijn, maar eerder elegante, naar Bourgogne neigende, geuren van vanille en licht hout. Deze Toscaanse Sauvignon Blanc van Vie di Romans uit 2008 zal iedereen verbazen, want het is een heel bijzondere en mooie wijn en een perfecte begeleider bij onze eerste twee gangen.
De verrassingen waren nog niet voorbij want het truffeleitje met Parmezaanse kaas, bereid op 63 graden, kon mijn niet kaas etende tafelgenote ook bekoren. De verfijnde balans in de aardappel mousseline zorgde er inderdaad voor dat de Parmezaan een bescheiden rol speelde op de achtergrond. Drie prachtige wijnen en zes overheerlijke gerechten later besloten we de verleidelijk uitziende friandisewagen maar aan ons voorbij te laten gaan. Onze auto stond perfect getimed met geopende portieren en ronkende motor op ons te wachten. Voldaan en uiterst tevreden reden we de nacht in. Wat een luxe! Aan de Poel stelt nooit teleur.
* Het menu en de gerechten van Aan de Poel zijn markt- en seizoengebonden.
www.aandepoel.nl