parijs
Hoewel andere wereldsteden wel eens anders beweren is Parijs, en blijft dat waarschijnlijk ook wel, de culinaire hoofdstad van de wereld. Niet alleen heeft de stad een bijzonder groot aantal goede restaurants, de Parijzenaars hechten zelf ook groot belang aan een mooie maaltijd en blijven dus kritisch.En dat is dan weer mooi meegenomen voor al die bezoekers aan de stad. Want eten in Parijs is een waar en, als het even meezit, onvergetelijk genoegen . Maar bij welke restaurants in het culinaire Parijs moet je geweest zijn. Hieronder een selectie van hippe en klassieke restaurants. Ze hebben allemaal 1 ding gemeen, het zijn stuk voor stuk restaurants die zichzelf al jaren bewezen hebben.
Georges: Een “All time favorite”, hip en happening boven op het Centre Pompidou. Georges is van de bekende Parijse Costes broers. Je gaat met de lift of de roltrap naar de hoogste verdieping van het Centre Pompidou en komt dan in een waanzinnig restaurant met organische vormen, en werkelijk het meest spectaculaire uitzicht over Parijs. De menukaart is internationaal een beetje fusion met de Franse klassiekers . In de zomer eet je hier op het mooiste dakterras van Parijs. Adres: Rue Beaubourg 19 www.restaurantgeorgesparis.com/en/
Julien, brasserie der brasserieën: Julien is de oudste brasserie van de FLO groep die Frankrijk rijk is. De houten decoraties het glas in lood en de grote spiegels maken dit tot één van de mooiste art nouveau-restaurants van Parijs. De menukaart bevat voornamelijk traditionele Franse brasserie gerechten.
Adres: Rue du Faubourg Saint-Denis 16. www.julienparis.com
Kong: Dit trendy restaurant annex bar is gevestigd op de bovenste etage van het kantoorpand van Kenzo. Het Japanse interieur ontworpen door Philippe Starck is geïnspireerd op geisha’s die je dan ook overal tegenkomt. De fusion menukaart bevat de meest heerlijke gerechten. Zorg dat je een tafel op de bovenste etage hebt. Dit heeft een glazen koepel waardoor je een schitterend uitzicht hebt over de Seine.
Adres: Rue du Pont Neuf 1. www.kong.fr
L’Avenue : In restaurant L’Avenue ook weer van de broertjes Costes, draait het maar om één ding. Zien en gezien worden. Heel hip, rijk en beroemd Parijs komt hier. De perfecte lunch spot na geshopt te hebben op de Avenue Montaingne.
Adres: Avenue Montaingne 41. www.avenue-restaurant.com
Market: Market is een restaurant van het Jean-George Vongerichten imperium, en bevindt zich in het aristocratische gedeelte van Parijs op de Avenue Matignon. De sterren chef heeft restaurants over de hele wereld en daar is de menukaart dan ook op gebaseerd. Je eet hier Franse, Italiaanse en Aziatische fusion gerechten. In de zomer kan je hier heerlijk lunchen op de mooie binnenplaats. Het lunchmenu is een goeie deal 39 euro. (voorgerecht en hoofdgerecht of hoofdgerecht en nagerecht)
Adres: Avenue Matignon 15 www.jean-georges.com
Le Chateaubriand 1 Michelin*/N0 27 world’s best restaurants.
Le Chateaubriand is een bekend adres voor sommige connaisseurs maar voor de meeste andere nog een hidden gem.
Je eet in deze neo-bistro één wisselend menu dat bestaat uit 6 amuses (incl dessert-amuse) en 4 gangen. Chef Inaki Aizpitarte* verzekert je van mooie smaken, verrassende combinaties en prachtige gerechten en dat voor slechts 65 euro per menu!
Eventueel bijpassend wijnarrangement komt ook op 65 euro, maar we raden je aan een fles te kiezen uit de gestencilde wijnkaart met meer dan 500 Fransen wijnen, veelal van bijzondere kleine huizen, biologisch en bio-dynamisch. (tip de St Veran voor 42 euro is geweldig)
Reserveren kan een crime zijn (minimaal 2 weken van tevoren) en is alleen mogelijk van 19.00 tot 20.30 uur.
Het alternatief is dan ook veel beter. Zorg dat je iets voor 21.00 uur bij LC bent en meld je aan voor de wachtlijst.
Je wordt dan verwezen naar het pandje ernaast, “Le Cave”. Deze wijnwinkel/wijnbar/opslag is ook van Inaki. De Spaanse Beatriz die er staat weet alles over de wijnen die ze daar voeren. Je drinkt en proeft hier een mooi glas of deelt een fles.
Ondertussen stroomt “Le Cave” vol met een mix van internationale gasten die allemaal op een tafeltje wachten voor LC, of het naastgelegen “Le Dauphin”, het kleine broertje van LC, ook van Inaki, met kleinere gerechtjes. (Le Dauphin is ingericht door onze eigen Rem Koolhaas.)
Afhankelijk van je plaats op de lijst bedraagt de wachttijd tussen de 30 min en 1 1/2 uur, maar dat vliegt om met al die leuke wijnen en de mix van wachtenden.
Tip: Bel wel even met LC of ze open zijn, op de site staat geen informatie maar er is wel is een bandje met info.
Zo hebben ze een zomersluiting en waren ze onlangs 2 weken gesloten voor een opfrissertje. www.lechateaubriand.net (zondag & maandag gesloten)