pisco sour/peru
Pisco is een sterke drank die wordt gedistilleerd uit druiven. De pisco Acholado is een mengsel van Quebranta en Italia druiven. Pisco Acholado is een heldere drank met een delicaat neusje met tonen van citrus, banaan en mango. Het palet geeft je een aangenaam gevoel, is zeer divers evolueert zelfs naar rozijnen en amandelen.
De drank wordt gedronken in Peru en in Chili. Peruaanse en Chileense producenten zijn verwikkeld in een langdurige juridische strijd om het recht om de drank onder de naam “Pisco” te produceren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Cognac heeft Pisco namelijk geen beschermde origine.
De Pisco sour is echter uitgevonden door de Amerikaan Victor V Morris . Morris vertrok 1903 naar Lima/ Peru om voor de spoorwegen te gaan werken. Uiteindelijk opende hij in Lima “Morris’ Bar” daar vond hij de Pisco sour uit als antwoord op de traditionele Whisky sour.
In vrijwel alle restaurants in Peru serveert men deze klassieke welkomstcocktail.
ingrediënten:
60/50 ml Pisco Acholado
20 ml suikerwater
30 cl limoensap
1 eiwit
Chuncho bitter, of Angustora bitter
bereiden:
Koel het glas voor met ijs.
Doe de Pisco, het suikerwater, limoensap en eiwit in een mixglas. Deze cocktail wordt dry geshaket, zonder ijs dus. Doe de ingrediënten samen met de spiraal van de strainer in de shaker en schud lang en krachtig.
Open de shaker, voeg ijsblokjes toe en schud normaals krachtig. Verwijder het ijs uit het voorgekoelde glas en giet de Pisco Sour via een strainer in het glas.
afwerking:
Rasp verse kaneel over de cocktail en top het af met drie druppels bitter .
Bekijk de video voor de bereiding:
De snelle manier: Doe alle ingrediënten inclusief de ijsklonten in een blender en draai het tot het een gladde massa is. (Op deze manier is 1 eiwit genoeg voor 2 Pisco’s )
Zelf gebruik ik 50 ml Pisco. Je kan een beetje spelen met de ingrediënten naar gelang je eigen smaak, zoeter of zuurder.