RIJKS®
Bijna alle grote musea in wereldsteden hebben het al, maar nu heeft Nederland dan ook eindelijk een internationaal sterren waardig restaurant in het Rijksmuseum.
RIJKS®, is het nieuwe restaurant van het Rijksmuseum in de vernieuwde Philipsvleugel. Het prachtige restaurant heeft 140 zitplaatsen, een aparte ruimte voor 36 gasten en krijgt ook nog eens een terras met 130 plekken. Je hoeft niet cultureel verantwoord door het Rijksmuseum want het restaurant beschikt over een eigen ingang.
Voor de keuken trok men Joris Bijdendijk aan die in zijn 1e jaar bij restaurant Bridges al 1 Michelin ster bij elkaar kookte. Het keuken team bestaand uit topchefs Wim de Beer en Jos Timmer onder leiding van executive chef Joris Bijdendijk krijgt elk seizoen versterking van een internationaal vermaarde gastkok .Op de kaart staan gerechten met voornamelijk producten van Nederlandse bodem.
De wijnen zijn allemaal van Nederlandse wijnmakers, o.a uit Limburg, Frankrijk , Italië, Argentinië, Zuid Afrika en de USA.
De gerechten zijn deelbaar dus je bestelt een gerechtje en deelt dat. De prijzen vallen dus erg mee tussen de €13,- Salade Rijks tot €34,- Geglaceerde zwezerik, wortel, kummel, gesmoorde kiempjes.
Wij verbaasden ons over de grootte van van de porties, zeker bij de Makreeltartaar met sesam, gepofte wilde rijst en wasabiwortel €14,-
De drooggerijpte Rib-ey €12 per ons, met bearnaisesaus (de luchtige variant) gepofte knoflook, blindsla en merg is ook een feest. Ze komen met een mooi stuk Rib-ey aan je tafel en dan kan je aangeven hoe groot je het stuk wil.
Uiteraard staat ook Joris zijn Signature dish op de kaart de gebakken Langoustinestaart , currycreme, foreleitjes, gepofte boekweit € 28,-
Bij ons 2e bezoek gingen we voor de Rijkstafel €47,50 pp. Dit is een steeds roulerend menu dat uit 5 gerechten van de kaart bestaat inclusief dessert, dat is een goeie deal. Uiteraard wordt er gevraagd of er allergieën zijn of gerechten die je niet lust.
De bediening is overigens vlekkeloos en weet elk ingrediënt te noemen. Bij ons tweede bezoek (ruim 1 maand later), kwam de gerant langs om ons hand te schudden met de tekst “fijn dat we u weer mogen verwelkomen”. Ook erg sympathiek dat bij het overhandigen van de wijnkaart wordt verteld dat er de mogelijkheid is om een wijn naar keuze per glas te schenken.
RIJKS® is zeven dagen per week open voor lunch en diner tussen 11.30-23.00 uur.
Museumstraat 2
1077 XX Amsterdam
Tel: + 31 (20) – 6747 555