sulfiet in wijn
Op elke fles wijn treft men de vermelding ‘Bevat sulfieten’ Contient des Sulfites of Contains Sulphites aan.
Wat houdt dat nou precies in?
Belangrijk om te weten, sulfieten (SO2) zijn bewaarmiddelen met een antibacteriele en antioxydante werking die in heel wat voedingsstoffen gebruikt worden.
Tijdens het gistingsproces van wijn ontstaat er altijd een kleine hoeveelheid natuurlijke sulfiet. Vandaar dat wijn totaal zonder sulfiet niet bestaat!
Als men dus spreekt over wijn zonder sulfiet, bedoelt men altijd wijn zonder toegevoegd sulfiet.
Sommige mensen zijn erg gevoelig voor sulfieten en dus kan men stellen dat de melding op een fles zijn nut heeft. Waar de wetgeving zijn doel echter voorbijschiet is dat men als gebruiker dan wel leest dat er sulfieten in de wijn zit, doch geen idee heeft over de hoeveelheid. Voor een rode wijn betekent de sulfiet melding dat er tussen 10 en 150 mg sulfiet (SO2) in een liter wijn bevindt.
Of de wijn dus flirt met de maximumgrens of slechts net boven die lage 10 mg sulfiet zweeft, is onduidelijk.
Waarom verandert men de wetgeving dan niet en verplicht men de wijnbouwer niet om het sulfietgehalte ook op de fles te melden?
Eén reden is dat het sulfietgehalte in wijn niet stabiel is en voortdurend evolueert tijdens zijn levensduur.
Waarom wordt extra sulfiet aan wijn toegevoegd?
Sulfiet zal eerst bacteriën en daarna ook ongewenste gisten uitschakelen. Tenslotte remt het oxidatie van de wijn af waardoor de houdbaarheidstermijn sterk verlengd wordt bij wisselende temperaturen.
Wijn met natuurlijk of met weinig toegevoegd sulfiet kan geen temperatuurschommelingen verdragen. Het is dus belangrijk deze wijnen te bewaren onder 16°C. Koel bewaard zijn deze wijnen even lang houdbaar als dezelfde wijnen met veel sulfiet. Het is de structuur van de wijn die bepaalt of de wijn bewaringscapaciteiten heeft of niet.
Hebben alle biologische wijnen dan wel een laag sulfietgehalte?
Niet dus ! In de handel zijn veel ‘biologische’ wijnen te koop die enkel aan de EU-normen voldoen en daarom ook veel sulfiet kunnen bevatten.